Länktips/Artiklar om NRH-skador

PUBLICERAD 9 september 2019
Stjärnkocken Tareq Taylor bröt nacken – cyklade hem: “Jag hade jättetur!” – Nyhetsmorgon – tv4.se

Tv-kocken Tareq Taylor bröt nacken för en månad sen i en kitesurfingolycka. Här berättar han om den svåra olyckan och sin konstanta smärta.

PUBLICERAD 15 augusti 2019
Tv-kocken Tareq Taylor bröt nacken: “Jag har fått en andra chans”
”Tareq Taylor slog i huvudet på 25 centimeters djup och bröt nacken, enligt den medicinska definitionen.
– Det är sällan man bryter ett ben. Jag slet av ligamenten mellan 5:e och 6:e kotan och drog med en del benflisor.” SVT Skåne.

PUBLICERAD 16 mars 2019
Läkaren: Blir ett moment 22
“Bo Bertilson, läkare och smärtforskare vid Karolinska institutet och Akademiskt primärvårdscenter, har undersökt många patienter med problem som liknar Robyns.
Att hon nu tvingas utomlands för att få hjälp beror inte på att svensk sjukvård saknar kunskap om själva ingreppet – en steloperation av nacken – förklarar Bertilson.
– Det finns kompetens för att operera, det är inget konstigt med att stabiliseringsoperera en ryggrad. Detta görs regelbundet i Sverige. Även att man använder ben från egna kroppen, till exempel en bit av höftbenet, är heller inget konstigt, säger Bertilson.
Så varför måste patienter som Robyn operera sig utomlands?
– Diagnosen är inte accepterad i svensk sjukvård för att utföra ingreppet. Man erkänner inte de diagnostiska metoder som används i utlandet, eftersom man menar att det saknas vetenskapligt underlag, säger Bo Bertilson.

För många patienter slutar det med ett moment 22 där svensk sjukvård psykklassar dem i stället.
– Om det inte går att påvisa problemet med ett blodprov eller bilddiagnostik tenderar patienten att få en psykosocial diagnos i stället. Det är en stark tendens, menar Bo Bertilson.
”Många har fått ny livskvalitet”
Han vill inte lova att Robyn Anborg blir bättre av operationen, eftersom det ännu saknas en samlad utvärdering av ingreppet kliniken utför.
– Men de patienter jag känner till som varit där har fått en väsentligt förbättrad livskvalitet. En helt annan nivå, förklarar Bo Bertilson”. Expressen.

PUBLICERAD 7 mars 2019
Mitt i skrev häromdagen om 29-åriga Robyn Anborg, som är svårt nackskadad och nu samlar in pengar för att opereras utomlands.
Läkaren Bo Bertilson, vid Karolinska institutet, är kritisk till att Sverige inte erbjuder den vård som Robyn Anborg behöver.
– Alla patienter som jag sett genomföra operationen har fått livet tillbaka, säger han.” Mitti.

PUBLICERAD 5 mars 2019
“Det finns en elefant i rummet.” -som gör att inte skadade får hjälp.
Han har hållit på i över 20 år för att få kollegier att förstå att vi (Sverige) behöver den här typen av findiagnostik. Både i form av klinisk noggrann och radiologisk noggrann diagnostik. Se Aftonbladets TV intervju med dr Bo C Bertilson och skadade Robyns sambo Daniel.”

Youtube. SE:

PUBLICERAD 4 mars 2019
“Robyn Anborg, 29, är sängliggande med en svår nackskada och diagnosen EDS.
Hon anser att svensk sjukvård inte kan hjälpa henne och att sista utvägen är en riskabel operation på ett sjukhus i Barcelona.
– Hela mitt liv bara rinner bort, säger Robyn i ett nödrop.
På senare tid har läget förvärrats. Det gör att hon måste ligga ner hela dagarna och knappt orkar gå ett enda steg. Hon kan inte göra något hemma utan behöver hjälp med allt.
– Hela mitt liv rinner bara bort. Jag vill bara vara en normal 29-åring, umgås med vänner och skaffa familj. Leva och ha drömmar och inte ligga här och tyna bort, säger Robyn i en film hon lagt upp i sociala medier.
Hennes huvud hålls inte på plats ordentligt vilket leder till tryck på hjärnstammen.” Expressen.

PUBLICERAD 3 mars 2019
“Efter en gymolycka, då hon fick en tio kilo tung boll i pannan, uppstod kraniocervikal instabilitet (CCI), en skada som ännu inte med säkerhet diagnosticeras eller behandlas i Sverige enligt Bo Bertilson, läkare och smärtforskare vid Karolinska institutet.
–  Så länge vi inte lärt oss att diagnostisera en skada eller sjukdom med tillförlitliga metoder så klassas tillståndet ofta som något delvis psykiskt. Om vi inte diagnosticerar ett fysiskt problem, erbjuds inte heller behandling för det. Forskning krävs för att förbättra våra diagnostiska metoder annars förblir problemet ett moment 22, säger han.” SVT.

PUBLICERAD 18 februari 2019
“Under en semester 2017 gjorde Nanna Sveinsdóttir en båtutflykt. När en man gick förbi henne vinglade han till och ramlade med full kraft på hennes nacke.
– Efter det blev jag mycket sämre. Jag fick problem med minnet, började höra sämre, fick värk i bakhuvudet och kraftig tinnitus.
…..
– Jag har blivit illa behandlad i vården. Ingen läkare tar ansvar för att hjälpa mig. Jag känner mig sviken och otrygg i mitt hemland, och det är det värsta.” Uppsala Nya Tidning.

PUBLICERAD 3 februari 2019
”En våldsam bilolycka lämnade Helene Wallin, 51, med krossad bröstkorg, punkterade lungor, en amputerad arm och bruten rygg.
Hon har beviljats hemtjänst – men personalen vill inte gå in i Helenes hus av rädsla för hennes två hundar.
– Hundarna är min trygghet och min familj. Jag kan inte vara utan dem, säger Helene.” GT.

PUBLICERAD 15 januari 2019
“Linda Ringblom från Lidköping har lidit av brutala nacksmärtor i femton år efter en bilolycka.
Den svenska sjukvården har sagt att hon är frisk och att smärtorna bara är inbillning – men när Linda åkte till en specialistklinik i London fick hon sitt verkliga tillstånd bekräftat.
– Huvudet sitter löst, ligamenten som sitter runt kotorna är i stort sett helt av och jag måste steloperera mig, säger Linda.” Expressen.

PUBLICERAD 11 januari 2019
“SKARA Linda Ringblom stannade bilen för att släppa fram gående på ett övergångsställe.
En förare bakom henne uppmärksammar inte situationen och brakar rätt in i de framförvarande fordonen.
– Det blev en rejäl smäll och huvudet kastades tillbaka och jag fick våldsamma smärtor i nacken, säger Linda.” Skövde Nyheter.

PUBLICERAD 20 december 2018
“Västra Götalands län Nackskadade Matilda Nordling, 26, åkte till Barcelona i augusti för att operera sig.
På torsdagskvällen landade hon på Landvetter – friskförklarad.
– De sa till mig att om jag halkat när jag varit ute och gått med hunden så hade jag stendött, säger 26-åringen till Skaraborgs Läns Tidning.” Skövde Nyheter

PUBLICERAD 4 november 2018
“Matilda Nordling, 26, har levt med svåra nacksmärtor i 12 år efter en olycka – spanska specialister har förklarat att hennes skalle sitter löst till följd av skadan.
Nu har Skaraborgs sjukhus bestämt sig för att betala en miljon kronor för att hjälpa Matilda få tillbaka sitt liv.” Expressen.

PUBLICERAD 18 augusti 2018
“Whiplash-skadorna gjorde Pernilla allt sämre. En nackoperation i USA blev vändningen. – Nu lever jag. Det gjorde jag inte innan.” Året Runt.

PUBLICERAD 30 januari 2018
“Träning av de inre nackmusklerna hjälper whiplashskadade. Ingrid Agerskans från Ransta har blivit av med nästan all smärta efter tre månader.” Sveriges Radio.

PUBLICERAD 24 januari 2018
“Efter flera trafikolyckor levde Pernilla Henriksson i Gävle med svåra men efter att ha drabbats av nackskador. Obeskrivliga nervsmärtor, svårigheter att svälja och hantera ljud- och ljusintryck har varit hennes vardag i flera år. Fem operationer, i bland annat nacke och ländrygg, har följts av otaliga behandlingar och medicineringar. Vändningen för henne kom inte förrän hon uppsökte vård utomlands med stöd av patientföreningen Nackskadeförbundet.” Aftonbladet.

PUBLICERAD 16 januari 2017
“Dömdes att leva med smärtan – fick hjälp i USA
William Jonsson, 20, fick veta att han skulle lära sig att leva med smärtan i nacken. Men det visade sig att han kunde få hjälp utomlands. Nu i efterhand betalar Karolinska universitetssjukhuset cirka 600.000 kr för operationen i USA.” SVT.

PUBLICERAD 4 november 2016
“Efter flera år i en vårdcirkus där hon skickats fram och tillbaka mellan olika undersökningar och behandlingar beslöt hon till slut att vända sig till en privat läkare, docent Åke Nyström, för operation.
Under 2015 opererades hon två gånger och båda operationerna hon bekostat själv, 120 000 kronor. Ingreppen, som i korta drag innebär en nervfriläggning, har gjort att Sofia fått ett värdigare liv utan ständiga smärtor, kräkningar och besök på akuten.
– Landstinget vill inte bekosta mina operationer. Man menar att det inte finns tillräckligt med vetenskapliga bevisdokument. Jag har haft år av dialog med vår sjukhuschef som är en trevlig och förstående människa, men jag nekas ersättning. Anledningen de uppger är brist på vetenskaplig evidens. Detta har vi, jag och docent Nyström, motsatt oss då det publicerats många vetenskapliga artiklar om hans operationsmetod.” Barometern.

PUBLICERAD 22 november 2014
“Fem år efter olyckan är hon sängbunden och sämre än någonsin. Anna-Karin Johansson får inte längre någon vård sedan förbindelserna med landstinget brutit samman.” Kuriren.

PUBLICERAD 30 augusti 2012
“Söker smärtlindring utomlands för skada
– Här i Sverige får jag varken operation eller den smärtlindring jag behöver, hävdar han.
Inte heller får han sen en tid mer ersättning från försäkringskassan trots att han fått rätt i förvaltningsdomstolen.” Skånska Dagbladet.

PUBLICERAD 18 oktober 2010
“Efter två whiplasholyckor hade Ulrika Wistrand så svåra nack- och ryggsmärtor att hon inte stod ut och hon tog ett drastiskt beslut att steloperera nacken, vilket var dyrt och kontroversiellt.
– Men det var det värt för att få tillbaka min livskvalitet, säger hon i dag.” Aftonbladet.

PUBLICERAD 13 november 2008
“Ulla Bergholms liv förändrades fredagen den trettonde, när en annan bil körde in i hennes. Före olyckan arbetade hon som kirurg, forskade och spelade golf. I dag är hon förtidspensionerad och invalidiserad men har funnit nya värden i livet.” DN.

PUBLICERAD 8 februari 2010
“Jennifer de Wall, 18, plågades av konstant smärta i tre år.
Bot fanns att få – men bara om föräldrarna tog stora lån så att hon kunde opereras i USA.
– Det är förskräckligt att landstinget inte ger någon hjälp, säger pappa Conny.
Jennifer, från Nordingrå i Ångermanland, spelade fotboll och hockey på elitnivå. Under en hockeyträning 2006 blev hon tacklad av misstag. Käken slogs ur led. Huvudet dunkade in i isen.
Läkarna åtgärdade käken, men två veckor senare spred sig en kraftig smärta i axlar, armar, nacke och huvud. Ett tre år långt helvete hade börjat.” Aftonbladet.

PUBLICERAD 22 mars 2009
“Anneli levde med en bruten nacke – i 20 år
– Jag var överlycklig när jag vaknade. Jag kände genast en stor lättnad i nacken.
– Helt bra kommer jag aldrig att bli, men bara att slippa det ständiga tjutandet i öronen som tinnitusen orsakar och färre domningar är en stor befrielse. Och att min hjärna fungerar, att jag ser ordentligt och att jag inte har lika ont längre, säger hon.
Hon kommer aldrig att glömma de 20 helvetesåren. Däremot hoppas hon kunna sätta dem inom parentes och använda dem som en bank av kunskap och erfarenhet att dra nytta av, kanske också som en påminnelse om att livet inte låter sig styras och planeras.
– Jag vet att det finns massor av människor därute som är nackskadade. Om mina erfarenheter kan hjälpa någon av dem, så kanske det finns en mening med det här trots allt.” Aftonbladet.

PUBLICERAD 28 januari 2006
“Antalet svenskar som söker vård utomlands blir allt fler. Ulrika Lundmark, 35, är en av dem. I Sverige var väntetiden för operation två år. Då åkte hon till Spanien och fixade ryggen.
– Jag hade kanske inte levt i dag, eller åtminstone hade jag suttit i rullstol, om jag inte opererats, säger Ulrika.” Expressen.

PUBLICERAD 8 november 2005
UTDRAG UR ”En till synes obetydlig incident i trafiken.” “Kan psykiska problem skada ledbanden?
Nu har jag läst och lärt om den vetenskaplig kunskap som finns om mina skador, men det har inte försäkringsbolaget, och då har de rätt att underkänna denna kunskap. Enligt litteraturen kan bara kraftigt våld skada ledbanden. Men enligt försäkringsbolaget kan tydligen psykiska problem göra det, vilket dock ingenstans finns att läsa.” Läkartidningen, PUBLICERAD 2005-11-08, nummer 45.

PUBLICERAD 17 mars 2005
Ledbanden i nacken slets av vid olycka – nu har hon fått hjälp
Ulrika Eriksson, 35, var med om en mindre trafikolycka.
Då lossnade hennes huvud.
-Ledbanden mellan nacken och huvudet var avslitna, säger läkaren Bengt H Johansson.” Aftonbladet.